Până aici!

Urmăream la tv știrile despre tragedia din Club Colectiv și apoi despre cea care a urmat în Paris și, pe lângă durerea resimțită, o întrebare îmi persista în minte: ce pot să fac? Ce pot să fac eu ca să ajut victimele și să previn apariția altor evenimente tragice? Desigur, ca să ajut pot întreprinde câteva gesturi de ordin practic, dar ca să previn? Am văzut oameni care au ieșit în stradă. E un gest puternic de suport și totodată de revoltă, dar eu una nu mă regăsesc în manifestări zgomotoase de grup, și atunci ce altceva pot să fac?

Mi-am dat seama că n-am prea multe opțiuni, dar cea mai la îndemână este să-mi văd de treabă – nu cu nepăsare, ci din contră! Să veghez cu vigilență asupra singurului teritoriu pe care dețin cât de cât controlul, și anume propria mea ființă – emoțiile, gândurile, vorbele, atitudinile, comportamentele, obiceiurile mele. Să devin mai conștientă de mine însămi, să fiu schimbarea pe care vreau s-o văd în lume, vorba maestrului Gandhi.

M-am întrebat ce-mi spun mie toate aceste evenimente dramatice? Ce condiții au favorizat apariția lor? S-au produs pe fondul neglijenței, al indulgenței, al abuzului? Al unei greșite înțelegeri și aplicări a unor concepte ca toleranță, libertate, dreptate, credință, ș.a.? Până unde mergem în numele acestor concepte? Până unde mergem pe teritoriul Săgetătorului? Până aici!, răspunde Saturn.

Saturn este planeta care trasează limite și a început de curând să exploreze teritoriul vast și în continuă expansiune al Săgetătorului, iar la un moment dat va spune ”până aici!”. Un aici care va fi clar definit în mințile noastre abia peste 2 ani, când Saturn va părăsi această zodie. Saturn, fiind o planetă socială, ne arată prin evenimente la nivel macro, ce măsuri ar fi bine să luam noi la nivel micro, fiecare în viețile noastre, așa încât să menținem întregul întreg și funcțional.

Și atunci m-am întrebat ce măsuri se impun în viața mea? În ce aspecte ale vieții mele sunt neglijentă, prea indulgentă, abuzivă? Până unde sunt dispusă să merg în numele propriilor mele convingeri? Cum înțeleg aplicarea acestor convingeri personale, la modul practic? În ce aspecte ale vieții mele am întrecut măsura și ar fi cazul să-mi spun ”pâna aici!” și să-mi trasez niște limite în ciuda senzației de bine, de omnipotență sau omnișciență care m-ar putea încerca (și înșela)?

Un indiciu prețios referitor la domeniul / domeniile de viață în care trebuie să iau măsuri, îmi oferă casa, din harta natală, care îmi găzduiește zodia Săgetător și care este tranzitată acum de Saturn (până în 20 decembrie 2017). De asemenea, trebuie să consider și planetele aflate în această casă, și care vor fi atinse de Saturn – le analizez atât din prisma semnificației lor naturale cât și a rolului de stăpâni de (alte) case (domenii) pe care îl îndeplinesc, așa încât să am o perspectivă cât mai completă asupra sectoarelor din viața mea în care ar fi bine să acționez în acești doi ani.

Vă invit și pe voi să reflectați, să luați măsuri în propriile voastre vieți și, astfel, să vă/ne/îi ajutați!

Share

Lasă un răspuns