Ascendentul sau ce?!

Incercand sa inteleg Ascendentul (ASC), comunic cu prietenii mei de pe grupul Astropractica, grup al fostilor cursanti de la Scoala de astrologie Fidelia. Discutand cu ei si oferind la randul meu raspunsuri, invat si uneori ajung sa ma clarific singura in timp ce scriu!

Am sa incep de la definitia cunoscuta a ASC:
Ascendentul este gradul zodiacal (zodia) ce apare la orizont, la rasarit, in momentul nasterii noastre. El este pragul, cuspida Casei I (exceptand sistemul de Case pe semne intregi unde este doar un punct horoscopic situat oriunde in Casa I), deci este punctul de start in calculul celorlalte cuspide. Cuspidele delimiteaza Casele terestre, iar Casele reprezinta sectoare ale vietii socio-profesionale. Gata cu teoria!

Un prieten, astrolog foarte bun, Ionut Hristescu, a scris pe grup referitor la ASC ca este „momentul zero al nasterii noastre” si ca este „inceputul/originea unei impartiri spatiale a existentei noastre”. Ei, in momentul in care am citit asta mi-am imaginat ASC ca fiind un Big-Bang personal. Mi-a placut foarte tare expresia asta si am retinut-o. Eu una, daca vizualizez ceva, inteleg mai bine, asa ca dau drumul la imaginatie!

Big-Bang-ul este un fenomen complex de imaginat, asa ca din spatiu am venit mai aproape de realitate cu descrierea: ok, un big-bang este practic inceputul a tot ceea ce exista, este punctul de sprijin in desfasurarea unui intreg univers. Deci ASC meu este inceputul universului meu, este ca un fel de… poarta de intrare in „casuta” mea 🙂

Asadar, sa ne imaginam ca avem o casa si o curte in jurul ei. Casa (locuinta) ar fi Soarele fiindca ai nevoie de ea si acolo te simti in siguranta fiind tu insuti. Cat este ea de vizibila pentru vecini si trecatori depinde de ce fel de gard ai: cat e de inalt, din ce e facut, etc. ASC este poarta de la intrarea (iesirea) in (din) curte, de acolo incepand delimitarea teritoriul proprietarului. Semnul in care se afla ASC, pozitia guvernatorului sau, planetele apropiate de acesta, aspectele pe care le face cu planetele, toate aceste ne descriu poarta de la intrare si gardul proprietarului. De aceea se spune ca ASC se manifesta in special „in ochii celorlalti”, indicand modul in care suntem perceputi de cei din jur. Pai nu e logic? Cand vii in vizita la cineva, prima oara dai de poarta de la intrare si asa iti faci o prima impresie! Dupa ce intrii in curte lucrurile ti-ar putea confirma prima impresie sau situatia poate arata altfel: mai bine sau… mai rau! Foarte fain a scris despre asta prietena mea Monica Toma pentru site-ul AstroDex (vezi link-ul la sfarsitul postarii).

De exemplu, ai ASC Scorpion conjunct cu Saturn, Soarele in Taur. Cine ajunge la poarta ta, poate descoperi ca e slab iluminata, poate chiar putin infricosator de intunecata, iedera se intinde nestingherita pe gard, e bine ferecata si nici vorba de sonerie. Cand se deschide, intr-un final, scartaie sinistru din toate incheieturile (sa ma scuze cei cu ASC Scorpion si Saturn acolo). Intr-un cuvant, poarta aia striga „lasa-ma in pace!”. Dar dupa ce intrii, surpriza! Dai de o casa cocheta, cu floricele pe pervaz si de undeva dinautru vine miros de fursecuri proaspete (Soarele in Taur)! Poate acolo locuieste o gospodina cocheta, dar singura, care pur si simplu n-a mai avut timp si putere sa se ocupe de instalatia electrica de la poarta, vopseaua si balamalele usii, ce sa mai spun de taiatul iderei de pe gard – asta e treaba de barbat! Ea poate s-a ocupat sa faca fursecuri pentru vecini! Asa ca, stiti ce se spune despre prima impresie… haideti sa incercam sa nu judecam oamenii asa 🙂

Deci ASC este poarta, ultima frontiera dintre mine si ceilalti. De la poarta pleaca gardul de jur imprejurul casei, stalpii lui principali fiind axele AS-DS, MC-FC.  Fara poarta si gard, casa mea ar fi cam expusa si toate ar sta vraiste, deci ca sa traiesc in lumea asta si sa am consistenta trebuie sa am domnle’ gard si poarta! In fine, de fapt nici n-as putea sa fiu in 3D fara gard si poarta asa ca… e bun pana aici 😀

Imaginatia ma duce mai departe si ma gandesc ca:
Planetele ar putea fi obiectele importante pe care le gasesc prin curte si prin casa, mobila si alte catrafuse. Ele sunt foarte concrete.
Casele terestre ar fi spatiile destinate diverselor activitati din locuinta mea (curtea animalelor, camera de zi, dormitorul, foisorul, etc.).
Aspectele dintre planete ar fi armonia/dezordinea creata de aranjarea obiectelor, mobilei, in spatiul respectiv. Daca am o cuadratura, sa zicem, este ca si cum dulapul si masa ar fi in asemenea pozitii incat mi-ar ingreuna trecerea prin camera, iar daca as avea un trigon intre dulap si masa as putea spune ca acea camera are un feng shui bun 🙂

Si cu asta, am mai reusit sa-mi explic ceva, asa ca pentru mine!  😉

*

Vezi si:
–  „Ascendentul zodiacal” de Monica Toma
– „Ascendentul – costumul, jobenul si soldatelul de lupta” de Ionut Hristescu

 

Share

Lasă un răspuns