Ce să nu ratăm când ratăm

”Știai că vorbesc în timpul somnului (tău)?” / ”Știai că vorbesc în timp ce dormi?” (Ilustratie: Ape Lad)
Ilustratie: Ape Lad

” – În fiecare dimineață obișnuiesc să mă conversez cu un om care mătură pe stradă cu serviciul meu și…
– Scuză-mă, cum adică mătură pe stradă cu serviciul tău?
– Ah!, vroiam să spun că mătură pe strada unde lucrez, e măturător.”

Curând aveam să aflu că prietena mea nu mai avea timp pentru conversațiile sale matinale cu simpaticul măturător pentru că începuse să întârzie la serviciu – ba nu-i suna ceasul, ba rata metroul… Fapt care m-a mirat, pentru că o știam ca fiind prevăzătoare, organizată și punctuală. Într-o altă zi am găsit-o disperată pentru că își pierduse ecusonul. Altă dată mi-a povestit despre o intenție eronată pe care i-o transmisese șefului ei – s-a surprins informându-l că urma să anuleze dosarele în care-și ținea proiectele, când de fapt a vrut să spună că urma să arhiveze acele dosare. Era contrariată de comportamentul ei din ultimul timp și m-a întrebat dacă nu cumva e Mercur retrograd și dacă da, cât ține? :-)

Aceste scăpări pe care le avea, îmi vorbeau despre sentimentele și intențiile ei mai mult decât o făcea ea… De fapt, nu-și mai dorea să fie acolo! Serviciul său devenise atât de nesatisfăcător, încât ar fi vrut să măture pe jos cu el, afară din viața ei, lucru pe care l-a recunoscut abia mai târziu, când începuse să reflecteze la ideea de a demisiona.

*

Rostirea, scrierea sau lecturarea greșită, lapsusul, încurcarea/ deformarea/ uitarea de nume sau de intenții, pierderea de obiecte – toate transmit ceva despre atitudinea, nevoia, intenția reală a autorului, din acel moment. În limbaj psihanalitic se numesc acte ratate [1] și au fost studiate și numite astfel de către Freud. Pe scurt, actul ratat este un fenomen psihic care rezultă din interferența a două intenții, una conștientă și alta preconștientă sau chiar inconștientă. Faptul că actul ratat e clasat ca fenomen psihic ne spune că el are un sens, ascunde o intenție, nu e supus hazardului și nici nu e cauzat de disfuncții fiziologice, de oboseală, stres sau de chestiuni fonetice – acestea fiind considerate doar condiții favorizante! Este cel mai transparent fenomen prin intermediul căruia se manifestă inconștientul – din această perspectivă, actul ratat (dpdv al conștientului) este, de fapt, un act reușit al inconștientului, pentru că el a izbutit să se manifeste, a profitat de scăderea atenției conștiente pentru a se releva. Actele ratate pot fi simple – un singur act ratat (cum ar fi un lapsus) sau complexe – mai multe acte ratate alimentate de aceeași motivație (vezi exemplul prietenei mele). În fine, n-am să intru în detalii, ci am să vă recomand cartea ”Psihopatologia vieţii cotidiene (despre uitare, greşeala de vorbire, superstiţie şi eroare)”[2], dacă vă interesează subiectul. Eu mi-am amintit de asta în timp ce priveam cerul astrologic al perioadei curente… (…)

Citește articolul integral în numărul de mai al revistei „Astrele”: http://www.astrele.ro/2015/05/21/ce-sa-nu-ratam-cand-ratam/

Share

Lasă un răspuns