Dincolo de cuvinte

Mercur, Gemenii și casa a III-a patronează nu doar cel mai uzat mijloc de transport al gândurilor, de la un om la altul – cuvântul -, ci și aceleași părți anatomice ale corpului uman: umerii, brațele, mâinile, degetele. Să ne amintim că omul, înainte de a fi comunicat prin cuvânt, a comunicat prin gesturi, folosindu-și în special partea superioară a corpului, mai ales mâinile și fața! Dar noi știm că, într-o hartă, indicații despre față (cap) obținem consultând casa I/ Berbec, nu ne repezim la casa a III-a/ Gemeni… Aceste concepte sunt, însă, înrudite. Cum? Prin Marte și Mercur!

dincolo-de-cuvinte

Deși astrologia modernă asociază casa I lui Marte și casa a III-a lui Mercur, tradițional lucrurile n-au stat așa. Se pare că Mercur are mai multe de-a face cu casa I decât credem, iar Marte are și el un cuvânt de spus referitor la casa a III-a!

Tradițional, casa I este considerată ”bucuria” [1] lui Mercur, locul în care el se simte cel mai bine. Adică, dacă el ar avea o casă, aceasta ar fi! Și este lesne de înțeles de ce, din moment ce Mercur este principala planetă care facilitează exprimarea de sine – să nu uităm că el este confidentul Soarelui, cel care află cine suntem, direct de la sursă (și, ca un indiscret ce este, vrea să transmită și celorlalți). Apoi, ceea ce se întâmplă ”în” capul nostru este patronat de Mercur, iar mimica și gestica, cele care acompaniază fluxul mental, sunt înfățișate în casa I. Inclusiv mișcarea liberă a mâinilor descrie coregrafia gândurilor noastre, mâinile fiind o prelungire a minții.

Pe de altă parte, tot tradiția a stabilit că Marte este un co-semnificator al casei a III-a (pe lângă Lună, care își are bucuria aici, dar despre asta vorbim altă dată), acesta patronând tot ceea ce înseamnă mișcare, iar în casa a III-a, în general, suntem înfățișați în deplasare/ mișcare. Asocierea s-a realizat pe considerentul că a 3-a planetă din ordinea caldeeană, ordinea crescătoare a vitezelor planetare (începând de la Saturn), trebuie să corespundă celei de a 3-a case [2].

Cu alte cuvinte, primele două case care pot facilita exprimarea de sine și totodată capacitatea de a ne face vizibili celorlalți sunt casa I și casa a III-a, pe care le consider înrudite din motivele enunțate mai sus [3].

În continuare, îmi propun să ilustrez faptul că atât casa a III-a, cât și Mercur și Gemenii pot trece ”dincolo de cuvinte”, mai ales dacă sunt asociate (nu doar teoretic) cu casa I/ Marte/ Berbec. Ar fi o greșeală să presupunem despre un nativ cu evidente trăsături mercuriene că se va exprima și se va face cunoscut în principal (sau numai) prin cuvânt! Să vedem câteva exemple! (…)

Citește articolul integral în numărul de iunie al revistei ”AstroText”: http://www.astrotext.ro/2015/06/dincolo-de-cuvinte/

Share

Lasă un răspuns