Cu ce m-am ales?

Mi-am strâns la piept poșeta și mi-am luat avânt, cum fac alergătorii la suta de metri garduri, să depășesc toate obstacolele dintre mine și autobuzul care se pregătea să părăsească stația. Când tocmai îmi răsfrângeam cracii atletici peste ultimul rond de flori, aud chemarea destinului [1], dintr-o bodegă:

Cu ce m-am ales în viaaațăăă?
Da’, cu ce m-am ales în viață?
Ce-am băut și ce-am mâncat,
Și cu ce am strâns în braaațăăă! [2]

Atât de tare mi-a zgâlțâit urechea internă, încât mi-am pierdut echilibrul. Piciorul mi s-a împlântat artistic între panseluțe, urmat de genunchiul care s-a înfipt adânc în pământul umezit de ploaia care n-avea altă treabă decât să cadă și ea. Doar conștiința mea a reușit să făcă saltul. Saltul de la Berbec la Taur…

În patru labe stând, vedeam cum pământul îmi mustește printre degete, iar colo mai încolo conținutul poșetei mele intra în simbioză cu cel al rondului. Mi-am ridicat privirea ca să observ cum dosul autobuzului devine tot mai mic, iar gurile rele tot mai mari, rânjind la mine printre picăturile de ploaie. Coloana sonoră a acestei scene era susținută de cetățeanul turmentat (acompaniat de-o înfiorătoare microfonie), care lălăia acea stupidă întrebare retorică: Cu ce m-am ales în viață?

Să dramatizez sau să trăiesc banalul situației, aceasta era întrebarea! Am hotărât să las drama pentru când o fi nevoie să scriu un articol pe tema asta și m-am ridicat. M-am ridicat doar ca să mă așez, mai confortabil, pe bordură. Mi-am șters palmele de pantalon, m-am descălțat și mi-am băgat picioarele. În pământ. La propriu. Părea că șed și cuget. De fapt, doar ședeam. Prindeam rădăcini și asta îmi tihnea. Mă ploua și simțeam cum cresc. M-oi fi metamorfozat în panseluță!

Consider că mi-am recăpătat cunoștința doar când m-am surprins încercând să-mi amintesc ce-am băut înainte de toate astea…

*

Ce mâncăm?, Ce bem? și Pe cine strângem în brațe? sunt întrebările existențiale ridicate de Taur, zodie stăpânită de Venus prin domiciliu și de Lună prin exaltare. În limbaj astrologic, trup și Taur sunt sinonime. Orice elemente am avea în Taur, în harta natală, calea lor de exprimare este prin trup. (…)

Note:
[1] Remarcă referitoare la denumirea folosită de unii astrologi pentru Nodul Nord – Destinul, și la faptul că autoarea are NN în Taur, în harta natală.
[2] Versurile aparțin unui cântec popular la petreceri. Celor care nu-l cunosc încă le doresc audiție plăcută: https://www.youtube.com/watch?v=U9oaaxGdsOw

Citește articolul integral în numărul de aprilie 2015 al revistei „Astrele”:
http://www.astrele.ro/2015/04/21/sa-nu-dramatizam/

Share

Lasă un răspuns