Nu-i frumos, dar…

Pablo Picasso (1904)
Pablo Picasso (1904)

Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: ”Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea”
(Matei, 13:14)

Dacă Fecioara examinează cu grijă fiecare obiect în parte, îi notează particularitățile și-l etichetează, după ea, Balanța ia obiectele și le așază pe talerele sale pentru a le cântări și compara. Pe aceasta n-o mai interesează detaliile obiectelor, ci doar masa lor și dacă ele sunt sau nu sunt egale sub acest aspect, cantitativ. Principala preocupare a Balanței este aceea de a echilibra talerele – adică, cum să facă să dea bine (egal).

Necesitatea Balanței de a da bine se reflectă inclusiv în comunicare prin folosirea abuzivă a conjuncției ”dar” în structurarea frazelor – ”Mă doare gâtul, dar cel puțin nu mai tușesc!” / ”Aș veni la tine, dar trebuie să ajung la ea!” / ”Sunt de acord cu ce spui, dar și el are dreptate!” / ”Este frumoasă rochița, dar și în pantaloni arăți la fel de bine!” / ”Paharul ăsta e pe jumătate gol, dar cealaltă jumătate este plină!”, ș.a. -, manevră menită să denote, cică, diplomație, efectul său real fiind acela de catapultare a partenerului de dialog pe culmile exasperării! Dacă partenerul ar putea auzi ce se petrece în capul ei, ar identifica cel puțin o voce care-i comandă Balanței:

”Nu privi cu prea multă atenție!”
(=> superficialitatea)
și
”Nu te angaja în mod definitiv!”
(=> indecizia)

Teoretic vorbind, Balanța doar asta ar avea de făcut: să dea bine, să facă să-i fie egal. Privitul cu prea multă atenție e un proces presupus a fi fost realizat deja de către Fecioara din ea, iar angajamentul definitiv ar urma să și-l ia Scorpionul. În practică, însă, nu există o Balanță perfectă, care să aibă toate zodiile de dinaintea ei bine integrate în sine și să nu aspire să preia din comportamentul zodiilor care o urmează. Frica de și totodată atracția pentru angajament ar fi oarecum de înțeles dacă o asociem cu teama de necunoscut, necunoscutul fiind pentru ea Scorpionul, următorul proces pe banda zodiacală. Dar dacă Balanței îi lipsește Fecioara, carență accentuată în copilărie prin repetarea insistentă a ideii că nu-i frumos să te holbezi la oameni! sau că nu-i frumos să tragi cu urechea!, ea va reține că n-are voie s-o facă și, la maturitate, sensibilă fiind la eticheta socială, ajunge să interacționeze superficial cu lumea. Drept urmare, când va fi să judece în baza a ceea ce a văzut și a auzit, o va face prost. Dacă și-ar da permisiunea și apoi silința să fie cu adevărat atentă la ce [nu] se vede și la ce [nu] se spune, va observa detaliile care aduc diferențele, va cântări mai liniștită și va lua o decizie mai justă.

*Recomandare de studiu pentru Balanțe și nu numai: cartea ”Ce spui după Bună ziua?”, de Eric Berne, Ed. Trei, 2006.

[…]


Fragment din articolul cu același titlu, semnat ca editorial pentru revista Astrele. Citește-l integral aici: http://www.astrele.ro/2015/09/23/nu-i-frumos-dar/

Happy echinocțiu de toamnă! 🙂

Share

Lasă un răspuns